Following Rav Abadi... sometimes

כתב הרב בהקדמתו לספרו שו”ת אור יצחק ח"א

מאז ומעולם זאת היתה דרכי אשר בחרתי לעצמי מנעורי בעת למודי, להיות מעיין את הסוגיא כפי אשר היא לפני, וכמאמרם ז”ל אין לדיין אלא מה שעיניו רואות, ולא הייתי מכריח את עצמי ללכת דוקא במוסכמות ובנתיבות סלולות, אלא הייתי רואה את הסוגיא עם הראשונים, ושוקלה ומודדה בדעתי, ומבארה ומבינה כפי שכלי, ולא הייתי מחייב עצמי להשוות עיוני אל דברי מי שהיה לפני, כי זה חלקי מאלהי

ובגלל דרכי זאת עלתה לפני ההסכמה בכמה וכמה מההלכות מן הקלות ומן החמורות, בשונה מדרכם של כמה אחרונים, וכאשר אני מניח לפניכם היום. וערכתי את דברי ובררתי את דעתי בראיות מוצקות, פעמים בקצרה ופעמים בארוכה, בדברים שהדעת מחייבתם, כאשר תחזינה עין הרואה מישרים המודה על האמת. והשופט ישפוט אם בר הכי הוא, ויראה את דברי ודבריהם, ואם צדקו דברי בעיניו יקבלם ויחליטו, ואם לאו לו משפט הבחירה

Here, Rav Abadi writes that he follows his own understanding of the Gemara and Rishonim, and doesn’t force himself to follow the accepted opinions of the Achronim. Therefore, a qualified Talmid Chacham should study his teshuvot and weigh them in his mind against other opinions and decide if he should follow them or not.

It seems therefore, totally legitimate to ask questions on this site to find out Rav Abadi’s opinion and then for a Talmid Chacham to learn the sugya and decide for himself- or ask his Rav-if he should be following his psak or not.

Is this correct?

This forum is not designed for lengthy discussions or back and forth פלפולים. The purpose is to provide short and concise answers to practical questions for those seeking the Rabbi’s Psak and Halachic guidance.

Hope that provides context.

Thank you!